‘De Groote Oorlog’ heeft aan ca. 10 miljoen mensen het leven gekost en zorgde voor enorme verwoestingen in Vlaanderen en Noord-Frankrijk. Velen dachten dat de oorlog kort zou duren en dat ze weer snel thuis zouden zijn. Maar ze wisten niet dat het een oorlog van 4 jaar zou worden. De soldaten kregen het hard te verduren. Nieuwe wapens werden gebruikt (o.a. de mitrailleur, gifgassen, tanks,…). Ook vliegtuigen en onderzeeërs werden ingezet. Voor de frontsoldaten was er niet alleen de bloedige strijd tegen de vijandelijke troepen, maar woedde er ook een afgrijselijk gevecht tegen koude, het water, de ratten en ander ongedierte. Het was een echte uitputtingsoorlog…

De wapenstilstand op 11 november 1918 betekende het einde van de oorlog. Deze historische dag wordt nu – na 100 jaar – nog jaarlijks herdacht. De vele monumenten:  o.a. de Menenpoort te Ieper, de IJzertoren te Diksmuide, de vele soldatenkerkhoven in de Westhoek,… blijven ons herinneren aan deze donkere periode uit onze geschiedenis.

In 2018 is het precies 100 jaar geleden zijn dat er een einde kwam aan de Eerste Wereldoorlog. Heel wat organisaties zullen deze gebeurtenis dan ook herdenken met één of ander cultureel evenement. Ons project echter laat zich opmerken door de eerder positieve insteek. De mensen zullen de theaterzaal absoluut niet met een slecht gevoel verlaten, integendeel! ‘Pack Up Your Troubles And Smile’ wil niet focussen op de gruwelijke schaduwzijde van de oorlog, maar wil veeleer aandacht schenken aan het kleine straaltje zon dat toen bij de soldaten ongetwijfeld ook aanwezig was. Ook in oorlogstijd was er immers vertier en amusement. Voor veel soldaten was muziek een manier om de oorlog even te vergeten. Het lied van destijds Pack up your troubles inyour old kit bag and smile, smile, smile was voor ons dan ook allesomvattend.

In dit avondvullend programma krijgt u een afwisseling van kleine verhalen, leuke anekdotes, fragmenten uit brieven,… enz. Daarnaast staat natuurlijk de amusementsmuziek van toen centraal. Dit alles wordt ondersteund met stemmige beelden (projectie).

Onze ‘crew’ bestaat uit 6 uitvoerders. De artiesten zijn allen gekleed in soldatenkostuums en brengen een show waarbij de liederen uit WO1 centraal staan. Heel wat van deze oorlogsliederen behoren immers – al zou je het misschien niet denken – tot ons collectief geheugen! De melodieën van destijds klinken op vandaag nog steeds bekend in de oren: denk maar aan: Ma P’tit Mimi, Over There, It’s A Long Way To Tipparary, Si Tu Veux Marguerite, Mademoiselle From Armentieres en Viens Poupoule.

UITVOERDERS
* Jef Depaepe (verteller + trompet)
* Stefaan Vandenbroucke (zang + klarinet)
* Ronny Deprez (zang + accordeon)
* Bart Feys (piano)
* Wouter Feys (percussie)
* Filip Decock (eufonium)

 

Een technische fiche kunt op aanvraag bekomen.
We beschikken over een eigen professionele klankinstallatie voor zalen tot 400 personen.

Van dit project werd ook een live-CD op de markt gebracht.
Prijs overeen te komen volgens duur, opzet, verplaatsing,…
Meer info? Contacteer ons via info@cupidomusic.be